viernes, 19 de octubre de 2012

BÉCQUER EN VERSIÓN RADIOFÓNICA


Aquest projecte desenvolupat a una escola de Matadepera és un exemple més de les moltes potencialitats que mostren les TAC per enriquir i treballar de manera transversal la educació.
A més d’aprendre a realitzar gravacions per acompanyar la llegenda de Bécquer, aquest programa permet desenvolupar la creativitat alhora de realitzar els guions.

És una manera dinàmica de treballar la literatura, temari que sovint es fa pesat per als infants i joves. D’aquesta manera es motiva als alumnes i fa que s’impliquin en la activitat.
Així doncs, es realitza una activitat transformadora ja que suposa un canvi en els alumnes. Els docents donen una nova utilitat a les tecnologies i incideixen  en l’aprenentatge dels discents.
És interessant doncs, que les escoles promoguin iniciatives innovadores i gratificants com la presentada en aquest projecte.

En el següent link, podem veure l’experiència descrita anteriorment.

viernes, 5 de octubre de 2012

DE LAS TIC A LAS TAC EN LA ENSEÑANZA OBLIGATORIA EN CATALUÑA: MÁS ALLÁ DE LA POLÍTICA Y LA LINGÜÍSTICA


A partir dels anys 80 es va començar a introduir la informàtica en els centres educatius, en un intent de donar resposta a unes exigències i a un discurs social i polític que defensava el potencial innovador de la informàtica.
A aquests fets els segueix una segona etapa de creació de projectes i programes denominats com Informàtica Educativa.
Als inicis dels anys 90 s’inicia una etapa caracteritzada per la integració dels plans d’informàtica educativa i els plans de mitjans audiovisuals en la ensenyança en comunicació, que es tracta d’anar més enllà d’introduir la informàtica a l’educació.
L’any 2000 hi ha una reestructuració del Departament d’Ensenyament. Les polítiques TIC són ressituades en un lloc preferent i rellevant en l’estructura del Departament.

En l’any 2005 el Departament d’Educació modifica un altre cop l’estructura interna i crea l’Àrea TIC amb la finalitat d’aglutinar la globalitat dels sistemes d’informació. És a partir d’aquest moment que comença a aparèixer el concepte de competència digital.  Es parla d’aprendre amb les tecnologies.

Al 2007 per primer cop el discurs de l’administració situava en igualtat de condicions els aspectes tècnics i pedagògics associats al discurs de les TIC.
Pel que fa a la formació del professorat, també es poden apreciar petites transformacions tant de contingut com de propostes metodològiques i modalitats formatives.
Així doncs, la resposta de l’administració al fenomen de les TIC ha estat la promoció i inversió en programes i accions d’introducció d’aquestes tecnologies en els centres educatius. Tot i aquestes dotacions TIC els sistemes escolars segueixen tenint dificultats per sostenir i expandir la innovació i la millora de les seves pràctiques.

Gràcies a aquest text podem veure l’evolució de les TIC en el nostre país. Considero que ha estat una evolució molt ràpida. El sistema educatiu, que pateix canvis constants de lleis i estructura, li ha costat adaptar-s’hi. En els inicis només es realitzaven classes d’informàtica bàsica per jugar o aprendre a escriure amb el word i poc a poc la informàtica i les TAC s’han apropat a l’escola de manera transversal.
Crec que les grans potencialitats de les TIC encara s’han de descobrir i per això és necessari invertir en l’àrea tic del Departament per a que la utilització d’aquestes no sigui merament de suport per a les explicacions, sinó que se’n faci un ús més sistèmic.